Autóvásárlás, autóárak és egyéb autós tudnivalók Angliában

JaguarX-Type2.0D2004Sportwagon_Az EU-s autóárakat figyelembe véve ma Angliában lehet legalacsonyabb áron autóhoz jutni. Ez két dolognak köszönhető. Az egyik ugyanaz, mint az átlag kereskedelmi termékek esetében, vagyis túltermelés. Ha sok az áru, le kell nyomni az árat, hogy a termék eladható legyen, mielőtt az új prototípust piacra dobják. Ez fokozottan igaz az autókra és a műszaki cikkekre. A másik oka az alacsony autóárnak az, hogy a világon több jobbkormányos autót készítenek, mint balkormányost. Ez annak köszönhető, hogy az összes volt angol gyarmat területén az angol vezetési formát vezették be, és ha valamiből sokat gyártanak a piacra, akkor azt természetesen olcsóbban lehet adni.

Angliában gyakran a magyar árhoz képest 1/3 áron is megvásárolható ugyanaz az autó, ugyanazokkal a paraméterekkel. De sajnos az nem igazán éri meg, ha valaki Magyarországon akarja használni a gépkocsit, ugyanis regisztrációs adót kell az autóra fizetni. Aki ezt nem teszi meg, és mégis használja az autót, az cselekedetével a törvényt sérti, melyért felelnie kell. Ennek súlyát mindig az aktuális hatályban lévő jogszabály határozza meg. Tehát az vegyen Angliában autót, aki Angliában is kíván élni. Igazán csak így éri meg.

Ízelítő a gépkocsi árakból

Használt 8-12 éves középkategóriájú autó, maximum 1500-as motormérettel, 1 év műszakival: 400-800 GBP.

Használt 4-9 éves középkategóriájú autó, maximum 1800-as motormérettel, 1 év műszakival: 800-1500 GBP.

Használt 3-6 éves középkategóriájú autó, maximum 1800-as motormérettel, 1 év műszakival: 1300-2000 GBP.

A fenti árak tájékoztató jellegűek. További árinformációk megtalálhatók az alábbi weboldalon:

Auto_Trader_stand__www.autotrader.co.uk

 

 

 

 

 

 

Gépjármű átírás (DVLA Registration Certificate)

Angliában autóvásárlásnál nem használnak külön átírási szerződésről szóló dokumentumot. A gépkocsi tulajdoni lapján van egy rész, amelyet a vevőnek kell kitölteni, és el kell küldeni a közlekedési minisztériumba. A cím: DVLA Swansea, SA99 1BA. Innen öt napon belül kapunk egy új tulajdoni lapot, melyen már az új tulajdonos szerepel, és a vevő helye megint üresen áll. A közlekedési minisztérium neve DVLA (Driver and Vehicle Licensing Agency). A gépkocsi tulajdoni lapját DVLA Registration Certificate-nek hívják.

Gépjármű biztosítás (Car Insurance)

Minden autóra kell kötelező biztosítást kötni. A biztosítás neve Car Insurance. A legcélszerűbb az interneten ajánlatot keresni, hiszen nagy a kínálat. Az összeg függ a vezető életkorától, a kocsi évjáratától, a vezetési gyakorlattól, stb.

Az alábbi oldalon az összes biztosító megtalálható, és itt az adatok megadásával mindenki megtalálhatja magának a legmegfelelőbb ajánlatot:

www.gocompare.com

Gépjármű útadó (Road Tax)

Angliában is van útadó, melynek Road Tax a neve. Az 1550 köbcentiméteres személygépkocsikra egységesen 125 GBP 12 hónapra. Lehet fizetni 2×6 hónapot is, akkor 68,75 GBP/6 hónap. 1550 köbcenti feletti autókra viszont 205 GBP/12 hónap, vagy 112,75 GBP/6 hónap. Az ár természetesen évről-évre változhat. A mindig aktuális árat az alábbi weboldalon lehet megtalálni:

www.direct.gov.uk

directgov

 

 

 

 

 

Az útadó befizetése postán történik. A befizetéskor szükséges, hogy a kocsin legyen érvényes műszaki és biztosítás. Ha ezek rendben vannak, akkor már csak a díjat kell befizetni, és kapunk egy úgynevezett Road Tax Disc-et.

roadtaxdisc_Ezt az emblémát a kocsi első szélvédőjének a bal alsó sarkába kell tenni. Rendőrségi ellenőrzéskor a matricán lévő kód alapján mindent megtudnak az autóról és annak tulajdonosáról.

 

 

 

Forrás: Szalai István

Következő

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + 18 =

További cikkek